Štitnjača

Štitnjača je jedna od 7 endokrinih žlijezda u našem tijelu. Nalazi se na vratu, ispod grkljana uz dušnik. Njezina funkcija ima značajan utjecaj na naše tijelo, ali vam to neću pisati sa nekog medicinskog stajališta, nego ću vam opisati svoja iskustva.

Radeći s klijentima primijetio sam da je štitnjača jednostavnim riječnikom, osigurač ili sklopka u našem tijelu. Ona štiti tijelo od uništenja zato jer današnji „normalni“ život traži od svih nas da budemo super žene ili muškarci. To uzima veliki danak na našem tijelu a štitnjača na svoj način regulira i štiti naše tijelo od prekomjernog trošenja.

Na štitnjaču jako djeluje spavanje, mislim da je to zapravo jednan od najlakših načina kako regulirati njezin rad. Pri tome ne mislim da nije samo važna količina spavanja, već i kvaliteta sna. U slučaju da se jako iscrpite (radili ste puno, a spavali ste malo) štitnjača nastoji zaštiti vaše tijelo od daljnjeg  uništavanja. Prebacuje vas u  stanje kada ne možete napraviti niti pola od prije. Ne možete se dugo koncentrirati, stalno vam se spava, nemate snage, vučete se kao magla, drugim riječima niste niti sjena ono što ste bili prije. Štitnjača vas je prebacila u stanje kada se energija skuplja u tijelu budući da ste je previše potrošili i iscrpili organizam. Tada ste u hipoaktivnom stanju. Sklopka je učinila svoje i zaštitila vas od vas samih.

To se dosta često dešava kod sportaša. Prejaki treninzi s velikim pomacima (naglo iscrpljivanje u kratkom vremenu – praktički to je udar na tijelo) i to uzima svoj danak. Sjetite se samo Janice i Ane,  s tim da je za Janicu to bilo dosta teško jer  su joj odstranili štitnjaču.

Imao sam kliijenticu kojoj su preporučili odstranjenje štitnjače jer ju je gušila i po nalazima uopće nije radila. Prije nego što je otišla na operaciju došla je k meni. Nakon 3 mjeseca rada na štitnjači (jednom na  tjedan, a kasnije jednom u 2 tjedna) nalazi su pokazali da je rad štitnjače prešao blago u hiper a gušenja nije više bilo. Stanje je sada normalno i nema promjena. Klijentica sada dolazi na masažu jednom mjesečno, a to je svima preporuka za održavanje zdravlja.

Živi i veseli bili!

17-12-13 | 0 comments | in Masaža

Leave a reply

DOBRODOŠLI U ZLATNE RUKE
Poštovani posjetitelji... odvojite trenutak Vašeg vremena i pročitajte članak o masaži na stolici...
Davor Baršić
Koliko Vaši radnici izgube vremena radi bolova i odlazaka na različite preglede? Sam rad s kompjuterom uslijed loše podešene visine stola i/ili stolice može uzrokovati bol u ruci, ramenu, vratu i/ili leđima. Svakodnevno ponavljanje boli uzrokuje veće tegobe i čak i bolesti. Preventiva je vrlo važna, a preventiva (smanjenje stresa) je ujedno i ovakva vrsta masaže.