Odaberite svoj jezik

Energetske vježbe (Qigong) II

energetske vježbe qigong
 

PRVI POLOŽAJ - POLOŽAJ SELJAKA (WU CHI)

 
"U početku najjednostavnije stajanje u miru, u periodu od nekoliko trenutaka, može vas izludjeti. Vrijeme od 30 sekundi može vam se činiti kao vječnost, a 5 minuta kao mučenje."
 
To je prijevod iz knjige, ali i vlastito iskustvo. Stajati u miru značilo bi stajati bez razmišljanja i slušati svoje tijelo (staviti fokus unutar sebe, ne izvan sebe). Najjednostavnije rečeno, to znači slušati svoje tijelo, ali na drugačiji način. Vjerujte mi, to je u početku bio šok. Nisam mogao "isprazniti" misli, "vrtio" mi se stalno film… Nikako uhvatiti taj fokus. S vremenom je lakše.
 
"Te reakcije organizma jednostavno su dokaz neprekidne napetosti u vašem živčanom sustavu, te dokaz da vam je ova vježba potrebna. Zhan Zhuang (ime grupe vježbi, po svom osnivaču) počeo vas je upozoravati na čudne putove energije u tijelu. U isto vrijeme to postaje i trenutak snažnog, dubokog odmora u vašem danu. Jednostavno, kao što i izgleda, ovaj početni položaj, pravilno primjenjivan, ključ je otvaranja skladišta vaše unutrašnje energije."
 
"Stojimo razmaknutih stopala u širini ramena, blago savinutih koljena. Vaše oči gledaju naprijed i lagano dolje (zamišljena točka na podu udaljena 2 - 3 m od vas). Spustite malo bradu, tako da vam vrat nije gurnut prema naprijed. Smanjite bilo kakav pritisak na vrat. Dopustite rukama da slobodno vise. Opustite svoja ramena i laktove. Opustite svoje kukove i trbuh. Dopustite da se repić kralježnice 'odmota', tako da ni vaš trbuh ni stražnjica ne strše."
 
Zamislite da ste marioneta. Nit koja vas drži uspravno ide vam iz kralježnice, u liniji vrha ušiju, te izlazi iz glave i hvata se za nebo/strop. Ta nit vas drži i vi se možete opustiti. To opuštanje ide od glave, preko vrata, u ramena, ruke, prsa, struk...
 
"Disanje mora biti lagano, bez napora, samo kroz nos. Vaša bi usta trebala biti zatvorena, ali ne čvrsto stisnuta. Ne stišćite zube. Ako vam se stvara slina, progutajte je. Potpuno izdahnite i omogućite svojim prsima da padnu. To je najbolji položaj.
 
Ne stišćite prste. Dopustite da se lagano saviju i držite ih lagano razmaknute."
 
Dakle, trebate se opustiti i lagano trbušno disati u tom položaju. Disanje sam vam opisao u prijašnjem postu, tako da bi trebalo malo "obnoviti" znanje. Čitajte tekst i više puta (normalno nakon vježbanja) jer ćete lakše shvatiti neke dijelove.
 
 

DRUGI POLOŽAJ - DRŽANJE BALONA (HOLDING THE BALLOON)

 
"Ovaj je položaj osnova za mnoge druge naprednije vježbe jer ubrzava unutrašnju cirkulaciju energije preko vaših nogu kroz cijelo tijelo u ruke i glavu. Pokušajte izdržati u ovom položaju 5 minuta (primjedba: to je samo za probu, prvi put, inače se držite pravila 1, 2 i 3). Vjerojatno ćete osjetiti veliku količinu bolova zbog napetosti u ramenima, rukama i koljenima. To je djelomično mišićni umor, a djelomično reakcija živčanog sustava. Budite strpljivi. Ništa što činite nije opasno. Vraćate se u prvobitno stanje duha. Vaše putovanje zahtijeva disciplinu i upornost."
 
Razlika od prethodnog položaja jest da se još malo dublje sagnete. Ruke lagano odignite i stavite u položaj kao da držite ogroman balon ili pilates loptu, s tim da prsti na rukama ne smiju biti u višem položaju od ramena. Dlanovi su lagano razmaknuti jedan od drugog (širina dlana) i okrenuti su prema vašem licu. Isto su tako i prsti na dlanovima međusobno razmaknuti. Težište je u ovom položaju malo prebačeno prema nazad (možda osjećate jači pritisak na petama). Za olakšavanje tog položaja služi opet vaš mozak. Možete zamisliti da ste u bazenu i da odmarate na različitim zračnim jastucima ili loptama. Funkcionira jako dobro, ako to sebi dopustite.
 
"Baloni su nezamjenjiv dio ovog izvanrednog sustava. Morate ih jasno zamisliti u svojoj glavi. Držeći balon u rukama otpuštate bilo kakav pritisak koji vam stišće prsa i trbuh. Držeći taj položaj jačate fizičku i mentalnu izdržljivost. Polako primjećujete snagu, pažljivo uravnoteženu, ali i osjećate pojačanu potražnju te energije koja direktno ulazi u vaše tijelo i krvotok. Drugi zamišljeni baloni snažna su pomoć za opuštanje; naučite kako potonuti u njih."
 
Ova je vježba jako moćna. Sam sam je upotrebljavao puno puta i masu puta me je znala iznenaditi. Nakon nekog vremena u tom položaju počet ćete osjećati "struju" kako prolazi između vaših dlanova. Izuzetna vježba za autoimunaše.