Odaberite svoj jezik

Vježbe disanja

vježbe disanja
 
Disanje je osnovna stvar u životu. Prva stvar koju napravite na ovom svijetu, ali i posljednja. Samo biste se zbog toga već trebali malo zamisliti. U principu, radi se samo o tome da smo zbog "briga" zaboravili pravilno disati. Dovoljno je da usporedite svoje disanje i disanje male djece, vidjet ćete ogromnu razliku. Dok vi dišete samo prsnim dijelom, djeca dišu trbušnim dijelom.
 
Treba "samo" spustiti disanje u trbušni dio. Kako to jednostavno zvuči, ali kod mnogih je to teško izvedivo. Moć navike jaka je stvar.
 
Prvo treba osluhnuti malo kako zrak ulazi i gdje prvo "udara". Kod velikog broja osoba pod stresom (i lošim disanjem, kao posljedicom) događa se to da zrak ubrzava kako ga udišemo i udara prvo odmah ispod ključne kosti ili na sredini prsne kosti. Otud kao posljedica nastaju bolovi u prsima. Uzrok je obično banalan. Skupljene nosnice (ako dišete kroz nos) ili skupljeni dio grla (ako dišete kroz usta). Posljedica toga često je nemogućnost spavanja, odmora, napetost, umor… Ima i drugih uzroka, ali s obzirom na to da je disanje jedno od najčešćih problema, koncentrirat ću se na taj dio.
 
Kako pravilno disati? Vježbom!
 
Leći na leđa. Staviti ruku na trbuh, palac u pupak, dlan odmah ispod pupka. Udah može biti forsiran, ali izdah nikako. Izdah mora biti prirodno opuštanje. Dakle, udahnete (osjećate da vam se trbuh podiže), ali NE POMIČETE prsa. Izdah mora biti prirodan (bez naprezanja). Kada dođete do kraja izdaha, pričekajte sekundu, dvije, tri... (pogledajte pravilo 3) te započnite ciklus ispočetka. Stvar jako dobro funkcionira, što nakon nekog vremena možete uočiti i sami. Lakše možete zaspati, manje ste umorni i sl. Na početku možete biti malo "pijani", ali to se javlja jer vaše tijelo dugo nije imalo takvu količinu kisika u krvi, a možda se počelo i opuštati, što je preduvjet za postizanje ravnoteže organizma i samoizlječenje.
 
U principu takva vrsta disanja predstavlja mali perpetuum mobile za naše tijelo. Trbušno disanje masira sve unutarnje organe, pojačava njihovu prokrvljenost, izmjenu tvari te na kraju smanjuje utrošak energije održavanja. Pročišćava sama pluća (upotrebljavate donju 1/3 pluća koju obično ne upotrebljavate, a u kojoj znaju biti nakupljeni svi mogući virusi i bakterije) te smanjuje količinu energije potrebnu za disanje, kao i frekvenciju disanja (inače što s višim dijelom pluća dišete, to je veći stres, smanjuje se oksidacija i eto problema).
 
Dakle, dišite punim trbuhom (plućima). Jedna studija u Kini pokazala je da se nakon prakticiranja vježbi tijekom tri mjeseca povećao volumen zraka koji možemo primiti u pluća za 30%.